อังคาร, กันยายน 19, 2017

ค้นหา

เต้าคั่ว– รอเยาะ อาหารคู่แฝด

วันนี้ที่นี่...ตานี ขอนำเสนออาหารชนิดหนึ่งที่ชาวใต้รู้จักกันดี แต่คนต่างถิ่นบางคนอาจจะยังไม่รู้จัก

ความน่าสนใจของอาหารชนิดนี้ หรือในลักษณะเดียวกันนี้ ก็คือ ปรากฏแพร่หลายทั้งทางภาคใต้ของไทยและประเทศเพื่อนบ้าน ทั้งมาเลเซีย สิงคโปร์ อินโดนีเซีย

อาหารจานนี้มีชื่อเรียกว่า “เต้าคั่ว" หรือ "ท่าวคั้ว" ซึ่งนิยมแพร่หลายในจังหวัดภาคใต้ เช่นที่สงขลา ถึงขนาดตั้งชื่อสวยเก๋ว่า "สลัดทะเลสาบ" ที่จังหวัดปัตตานี เรียกว่า “รอเยาะ” ที่จังหวัดสุราษฎร์ธานี เรียกว่า “ผักบุ้งไต่ราว" ที่ภูเก็ตเรียกว่า "อูแช้" ส่วนที่สตูลเรียก "ปัสมอส" แค่ชื่อก็กินขาดแล้วใช่มั้ยคะ ตอนนี้คุณๆ ก็คงอยากรู้แล้วสิว่าอาหารมากชื่อหน้าตาเป็นอย่างไร

เต้าคั่วเป็นอาหารว่างของชาวใต้ หน้าตาคล้ายๆ สลัด ที่ใส่เส้นหมี่ลวกลงไป เครื่องเคราก็มีกุ้งชุบแป้งทอด เต้าหู้ทอด ไข่ต้ม ผักบุ้งลวก ถั่วงอกลวก และแตงกวา บางแห่งก็ใส่ เนื้อไก่ และเลือดด้วย ราดด้วยน้ำรสหวานที่ทำจากน้ำตาลแว่นผสมกับน้ำปลา ใส่น้ำเล็กน้อย แล้วเอาไปเคี่ยวให้เหนียว และน้ำจิ้มพริก และกระเทียมตำ ดองน้ำส้มใส่เกลือนิดหน่อย เวลากินก็ราดน้ำจิ้มทั้ง 2 อย่างลงไปคลุกเคล้ากันให้ครบรสทั้งหวาน เปรี้ยว เค็ม และเผ็ดนิดๆ เต้าคั่วแบบนี้คนขายมักจะเป็นชาวไทยเชื้อสายจีน น้ำราดอีกแบบเป็นของชาวมุสลิมภาคใต้ น้ำราดแบบนี้มีส่วนผสมของพริกแห้ง หอม กระเทียม ถั่วลิสง มันบด น้ำตาลแว่น กะทิ น้ำมะขามเปียก และเกลือ ทำนองเดียวกับน้ำราดสลัดแขก เขาจะเรียกอาหารชนิดนี้เป็นภาษามลายูว่า “รอเยาะ” ซึ่งมาจากคำว่า “Rojak" อันเป็นอาหารที่แพร่หลายกันในหมู่ชาวมุสลิมทางภาคใต้ของไทย มาเลเซีย (ที่ปีนังจะเรียกว่า Pasembor) สิงคโปร์ ไปจนถึงอินโดนีเซีย (เรียกว่า Rujak) รอเยาะของชาติอื่นๆ อาจเรียกได้ว่าคือสลัดแขก ไม่ได้ใส่เส้นหมี่เหมือนเต้าคั่ว และรอเยาะของไทย

รอเยาะ นั้นมีมากมายหลายชนิดแต่แบบที่คล้ายกับเต้าคั่วของไทยจะเรียกว่า "มามักรอเยาะ" (Mamak Rojak) อันหมายถึงรอเยาะของชาวมุสลิมทมิฬ หรือ "อินเดียรอเยาะ" (Indian Rojak) ซึ่งแสดงว่าอาหารชนิดนี้มีรากเหง้ามาจากอินเดียตามเส้นทางอารยธรรม รอเยาะของแต่ละที่จะมีส่วนผสมหลักคล้ายๆ กัน แต่บางแห่งจะมีมันต้ม มันแกว สับปะรด และฝรั่งด้วย และเป็นอาหารที่ทุกเชื้อชาติ ศาสนา สามารถรับประทานได้ค่ะ

 

สลัดแขก (รอเยาะ)

เป็นอาหารร่วมวัฒนธรรม อย่างแรกขายโดยชาวจีน แต่อย่างหลังมาจากชาวมุสลิมอินเดีย นับเป็นการผสมผสานกันจนเกิดเป็นอาหารคู่แฝดนี้ขึ้น โดยปรับเปลี่ยนให้เข้ากับความชอบ และความเชื่อของคนแต่ละพื้นที่ นับเป็นอาหารเพื่อสุขภาพที่มีคุณค่าทางโภชนาการครบถ้วน แถมยังอร่อยถูกปาก และทำได้ง่ายๆ รู้อย่างนี้แล้วจะไม่ลองบ้างหรือคะ

Taokua - Royoh: a Twin Food

Today@Pattani would like to present a well-known food among southern people that someone from other regions may not know.

The interest of this dish is it appears throughout many places not only in Southern Thailand but also in neighboring countries such as Malaysia, Singapore and Indonesia.

This food is called “Taokua”; a popular dish in many provinces in southern part. It is named differently in each province, for instance; an attractive name as “Salad Talay Saab” in Songkhla, “Royoh” in Pattani, “Pak Bung Tai Rao” in Surat Thani, “U-share” in Phuket and “Pasmos” in Satun. Only the names make it interesting already then for now, let’s see how this food looks.

Taokua considers being a snack for the southerner that looks like salad with blanched vermicelli. Its ingredients consist of batter-fried shrimp, fried tofu, boiled egg, blanched morning glory, blanched bean sprouts, cucumber and in someplace also add chicken and curdled blood. It is eaten with sweet sauce that made of palm sugar blending with fish sauce and a little portion of water then braising until become sticky and chili sauce that made of chili with pound garlic, vinegar and little of salt. When eating, pouring both sauces onto all ingredients then mix together which will provide flavors of sweet, sour, salty and little spicy. Taokua in this style is often cooked by Thai-Chinese. Anyway, there is another style of sauce which often cooked by Muslim in southern part that made of dried chili, onion, garlic, peanut, palm sugar, coconut milk, tamarind juice and salt which is similar to dressing of salad kaek. We call this kind of dish a “Royoh” which comes from “Rojak”, a popular dish among Muslims in Southern Thailand, Malaysia (in Penang is called Pasembor), Singapore and Indonesia (is called  Rujak). Royoh in other countries may call salad kaek which is different from Thai Royoh or Taokua that put in vermicelli.

There are many kinds of Royoh but the one similar to Taokua is called “Mamak Rojak” which is a Royoh of Tamil Muslim or “Indian Rojak”. It may indicate that this food has origin from Indian Civilization Route. Royoh in each region has similar ingredients; however in someplace also add boiled potato, yam-bean, pineapple and guava. It is a food that people of all races and religions can eat.

 

Salad Kaek (Royoh) is food that share way of life between two cultures; the first is from Chinese and the latter is from Indian Muslim which combining together to be a twin food. It can be adapted to match with appetite and belief of people in each region. This dish considers to be a healthy food that provide entirely nutrition value and also delicious taste with a simply way to cook. By knowing all this, won’t you try to taste some?